Kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle!

HARMO JA MINÄ
Petri Kumela ja Vesa Vierikko

Harmo ja minä – näe kaksi huipputaiteilijaa Oulaisten Musiikkiviikoilla!

Juan Ramón Jiménezin runollista proosaa ”Harmo ja minä – Andalusialainen elegia”, pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Alkuperäinen teos ”Platero y yo” vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa.

Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys Ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta. Kirja julkaistiin suomeksi 1957 nimellä ”Harmo ja minä”. Suomentaja Tyyni Tuulio ansaitsee syvän kumarruksen upeasta käännöksestään.

Mario Castelnuovo-Tedesco, italialainen muusikko ja säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi vuonna 1960 kirjan tarinoiden innoittamana kertojalle ja kitaralle teoksen ”Platero y yo, Op 190”, jossa on 28 osaa. Elävissä esityksissä on tilanteesta riippuen 10-20 osaa.

Sävellykset seuraavat tarkasti tarinoiden kulkua, vahvistavat ja täydellistävät Jiménezin proosaa ja mukautuvat sen vaihteleviin tunnelmiin. Andrés Segovia levytti kymmenen teoksen osaa ilman kertojaa, koska musiikki itsenäisestikin on erittäin herkkää ja ilmaisuvoimaista. Mutta kertojan ja kitaristin, Vierikon ja Kumelan, yhteistyönä niistä muodostuu liikuttava ja lämmin mestariteos.

Esitys kestää n. 50 minuuttia, ei väliaikaa.

Teksti: Juan Rámon Jiménez
Suomennos: Tyyni Tuulio
Sävellys: Mario Castelnuovo-Tedesco
Kitaristi: Petri Kumela
Kertoja: Vesa Vierikko
Dramaturgia: Työryhmä
Tuotanto: Pekka Nuru/Produmo

Petri Kumela

(s.1974) on maamme monipuolisimpia ja kansainvälisimpiä klassisia kitaristeja, tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai kamarimusiikki Japanissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa.

Kumela on tunnettu yhteistyöstään säveltäjien kanssa ja hän on kantaesittänyt kymmeniä teoksia, mm. yhdeksän kitarakonserttoa. Kumela on julkaissut kymmenen levyä ja tehnyt useita nauhoituksia YLE:lle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille.

Vesa Vierikko

(s. 1956) on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä. Hän on esiintynyt lukuisissa näytelmissä, ennen muuta Ryhmäteatterin ja Kansallisteatterin lavoilla, useissa TV-elokuvissa sekä yli 50:ssä elokuvassa, mm. Talvisota, Pohjanmaa ja Katsastus. TV-viihteen puolella Vierikko on kunnostautunut mm. sarjoissa Tabu, Ou nou, Kaverille ei jätetä ja Team Ahma. Vierikko on kiitetty äänikirjojen lukijana erityisesti Harry Potter-kirjasarjasta.

Hän toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002-2012. Vierikko on palkittu Jussi-palkinnolla, Näyttämötaiteen Valtionpalkinnolla, Koura-palkinnolla ja Ida Ahlberg-palkinnolla. Pro Finlandia-palkinnon Vierikko sai 2011.

Juan Ramón Jiménez

(1881-1958) oli espanjalainen runoilija ja kirjailija, kotoisin pienestä Moguerin kylästä Andalusiassa, eteläisessä Espanjassa.

Jiménez oli espanjankielisten maiden johtava runoilija, joka kirjoitti pitkälti kolmattakymmentä runokirjaa ja myös useita runollisia proosateoksia. Tunnetuin jälkimmäisistä on Platero y yo, joka julkaistiin suomeksi Tyyni Tuulion käännöksenä 1957 nimellä Harmo ja minä.

Jiménez ja hänen vaimonsa Zenobia pakenivat vuonna 1936 Espanjan sisällissotaa, ensin Kuubaan, sitten Yhdysvaltoihin, ja asettuivat viimein 1951 loppuelämäkseen Puerto Ricoon. Jiménez sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1956.

Mario Castelnuovo-Tedesco

(1895 -1968) oli italialainen muusikko ja säveltäjä, kotoisin Firenzestä. Espanjalaisen kitarataiturin Andrés Segovian tapaaminen innosti hänet säveltämään kitaralle; hänet tunnetaankin yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kitarasäveltäjistä. Hän teki monen muunkin genren musiikkia, mm oopperoita, näytelmämusiikkia, viulukonserttoja ja kamarimusiikkia eri instrumenteille.

Castelnuovo-Tedesco pakeni 1939 Mussolinin fasismin nousua ja asettui Kaliforniaan. Jascha Heifetzin avulla hän pääsi MGM:n säveltäjäksi ja teki musiikkia yli 200 elokuvaan.

Castelnuovo-Tedesco oli lisäksi merkittävä opettaja monille tunnetuille elokuvasäveltäjille, mm. Henry Mancini, Nelson Riddle, André Previn, John Williams ja Jerry Goldsmith.

AIKAkeskiviikko 9.11.2022 klo 19
PAIKKA
Merkuriussali, Kosteenkatu 1

Liput 20 €

Ja samalla apua Ukrainaan: Jokaisen Harmo ja minä -esityksen palkkiosta lahjoitetaan 15% Ukrainaa auttavaan katastrofirahastoon Punaisen Ristin kautta.

Lippujen ennakkomyynti
KoronaGalleriassa, os. Keskuskatu 2, 86300 Oulainen
Lipunmyynnin puh. 044 4793 230
musiikki@oulainen.fi

Myyntipiste on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-15.
Lippuja on mahdollista ostaa myös KoronaGallerian aukioloaikoina
ke 16-20, to 10-14, pe 12-18 ja la 10-14.
Huom. Lipunmyyntipiste siirtyy palvelemaan konserttipaikalle aina tuntia ennen konsertin alkua!

Lippuja voi ostaa myös netistä Lippu.fi kautta!