”Kaikki pikkuset vengauksetkin” – Toivo Kuulan keräysmatkat soitten ja lakeuksien mailla

Keskiviikkoiltana Oulaisten kirkossa helähtävät vanhat eteläpohjalaiset kansanlaulut ja -sävelmät.  Jo 1900-luvun alussa Karjala ja Savo olivat vakiinnuttaneet maineensa rikkaina laulumaina. Eteläpohjalaiset ylioppilaat ja kotiseututyöstä innostuneet halusivat osoittaa, ettei Pohjanmaa jää yhtään huonommaksi. Keväällä 1907 Etelä-Pohjanmaan kotiseutuyhdistys päätti lähettää stipendiaatin keräämään kansanlauluja ja tehtävään valittiin 50 markan apurahalla musiikkiopistolainen Toivo Kuula, joka oli jo kesällä 1905 merkinnyt muistiin kansanlauluja pohjalaiselta pelimannilta. Kuula keräsi talteen merkittävän määrän kansanlauluja ja -sävelmiä Etelä-Pohjanmaalta. 

Kesällä Toivo Kuulan syntymästä tuli kuluneeksi 140 vuotta ja sitä kunnioittaen Ryyppymäki String Band kokoaa Oulaisten Musiikkiviikoille konsertin ”Kaikki pikkuset vengauksetkin” – Toivo Kuulan keräysmatkat soitten ja lakeuksien mailla. Konsertti on kokonaisuudessaan koottu Toivo Kuulan keräämistä kansansävelmistä ja kansanlauluista. 

Ryyppymäki String Band on soittanut kaiken maailman kansanmusiikkia jo yli 30 vuoden ajan. Yhtyeen kokoonpano on vuosien varrella elänyt ja mukana perustajajäsenistä on Timo-pappa Hannula. Alkutaipaleella ohjelmistossa oli vahvasti mukana suomalaisen kansanmusiikin ohella amerikkalainen, irlantilainen ja muu ulkomainen perinne, mutta sittemmin yhtye on pureutunut yhä vahvemmin kotimaiseen ja paikalliseen Jokilaaksojen alueen kulttuuriperinteeseen. 

AIKA: ke 8.11.2023 klo 19
PAIKKAOulaisten kirkko Oulaistenkatu 57

Ohjelma 20 eur